Celkem 71 produktů od třiceti výrobců se ucházelo o ocenění Česká biopotravina roku 2007. Vzhledem k rekordní účasti se porota rozhodla udělit kromě absolutního vítěze, kterým se stal Pošumavský biomed, cenu ještě celozrnným špaldovým krekrům s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka, dále Bio kysanému nápoji jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí a Hostětínskému sirupu z černého bezu vyráběnému s. r. o. Tradice Bílých Karpat.
Vyhlášení výsledků proběhlo dnes dopoledne v Rotundě pavilonu A Brněnského výstaviště jako součást zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů.
Z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, předsedy soutěže „Česká biopotravina roku“ a předsedy hodnotitelské komise pana Pavla Mauera převzal ocenění Jan Pintíř za Pošumavský biomed, který je vůbec prvním sladidlem v biokvalitě vyrobeným z českých zdrojů. Všem oceněným gratuloval také pan Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, která je vyhlašovatelem soutěže, a generální ředitel BVV pan Jiří Škrla.
Pravidla soutěže postihují nejen kvalitu výrobku jako takového, ale i marketingovou strategii s prodejen produktu spojenou. Zatímco dříve stačilo, aby biopotraviny byly "zdravé" a pokud možno co nejvíce "přírodní", dnes, pokud chce firma získat širokou spotřebitelskou základnu, musí se zaměřit také na estetiku, chuť, pohodlnost a atraktivní marketingový koncept.
Kritéria pro hodnocení výrobků proto posuzují celkový koncept výrobku, od výběru ekologických surovin, výroby a zpracování, výhod pro zákazníky, chuť a obal výrobku, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Porota biopotraviny chutná a posuzuje všechny dodané podpůrné materiály. Do soutěže, která se koná od roku 2002, mohou být nominovány pouze biopotraviny vyrobené v České republice převážně z domácích biosurovin.
Top 10 – biopotraviny s největším počtem získaných bodů:
Název biopotraviny
|
Body
|
Výrobce
|
Pošumavský bio med
|
509
|
Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D.
|
Bio kysaný nápoj – jahoda
|
498
|
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
|
Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz)
|
471
|
OLMA, a.s
|
Bio dýňové gomasio
|
468
|
bio nebio s.r.o.
|
Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem
|
467
|
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
|
Bio hovězí zadní bez kosti
|
467
|
Moravan a.s. Petřvald
|
Čoko-kokosky se špaldovou moukou
|
466
|
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
|
Hostětínský sirup z černého bezu
|
464
|
Tradice Bílých Karpat s.r.o.
|
Hruško-jablečný bio mošt
|
462
|
Olga Syrovátková
|
Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou
|
461
|
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
|
|
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe