KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Českou biopotravinou roku 2007 je Pošumavský biomed

10/03/08
MZe ČR

 Brno, 4. března 2008

Celkem 71 produktů od třiceti výrobců se ucházelo o ocenění Česká biopotravina roku 2007. Vzhledem k rekordní účasti se porota rozhodla udělit kromě absolutního vítěze, kterým se stal Pošumavský biomed, cenu ještě celozrnným špaldovým krekrům s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka, dále Bio kysanému nápoji jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí a Hostětínskému sirupu z černého bezu vyráběnému s. r. o. Tradice Bílých Karpat.
Vyhlášení výsledků proběhlo dnes dopoledne v Rotundě pavilonu A Brněnského výstaviště jako součást zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů.
Z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, předsedy soutěže „Česká biopotravina roku“ a předsedy hodnotitelské komise pana Pavla Mauera převzal ocenění Jan Pintíř za Pošumavský biomed, který je vůbec prvním sladidlem v biokvalitě vyrobeným z českých zdrojů. Všem oceněným gratuloval také pan Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, která je vyhlašovatelem soutěže, a generální ředitel BVV pan Jiří Škrla.
Pravidla soutěže postihují nejen kvalitu výrobku jako takového, ale i marketingovou strategii s prodejen produktu spojenou. Zatímco dříve stačilo, aby biopotraviny byly "zdravé" a pokud možno co nejvíce "přírodní", dnes, pokud chce firma získat širokou spotřebitelskou základnu, musí se zaměřit také na estetiku, chuť, pohodlnost a atraktivní marketingový koncept.

Kritéria pro hodnocení výrobků proto posuzují celkový koncept výrobku, od výběru ekologických surovin, výroby a zpracování, výhod pro zákazníky, chuť a obal výrobku, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Porota biopotraviny chutná a posuzuje všechny dodané podpůrné materiály. Do soutěže, která se koná od roku 2002, mohou být nominovány pouze biopotraviny vyrobené v České republice převážně z domácích biosurovin.

 
Top 10 – biopotraviny s největším počtem získaných bodů:
Název biopotraviny
Body
Výrobce
Pošumavský bio med
509
Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D.
Bio kysaný nápoj – jahoda
498
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz)
471
OLMA, a.s
Bio dýňové gomasio
468
bio nebio s.r.o.
Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem
467
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
Bio hovězí zadní bez kosti
467
Moravan a.s. Petřvald
Čoko-kokosky se špaldovou moukou
466
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
Hostětínský sirup z černého bezu
464
Tradice Bílých Karpat s.r.o.
Hruško-jablečný bio mošt
462
Olga Syrovátková
Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou
461
Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
 
Více informací na www.biopotravinaroku.cz
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe

Zařazeno v Podniky, trhy

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.