České potraviny na farmářských trzích v Praze
Velkému zájmu se přizpůsobují jednotlivé městské části.
Pořadatelé se snaží sortiment průběžně rozšiřovat o netradiční produkty a speciality. "Minulý týden jsme měli prachatické zelňáky, což je šumavská certifikovaná specialita, jsou to zelné placky s kmínem a se sádlem," řekla Michopulu. Od května má být na trhu ke koupi pivo z českých minipivovarů a již o tomto víkendu také víno od tuzemských vinařů.
Právě úspěch klánovického trhu inspiroval počernickou samosprávu, která oslovila organizátory trhu v Klánovicích, zda by pro ně trhy připravili. "Chceme vyzkoušet, jestli to půjde," řekl tajemník úřadu Josef Stříška. Smlouvu uzavřeli na pět let, asi po měsíci ale chtějí vyhodnotit úspěšnost. Trhy se budou konat na náměstíčku před úřadem. "Uvidíme, kolik se toho tam vejde," dodal tajemník.
Již koncem května uspořádá ve spolupráci s občanským sdružením Archetyp tržiště s čerstvými zemědělskými produkty také Praha 10. Počínaje 22. květnem se budou třikrát týdně, a to v úterý, čtvrtek a sobotu, konat na Kubánském náměstí ve Vršovicích. Pokud se osvědčí, Praha 10 chce jejich pořádání rozšířit do další lokality na Zahradní město, i tam by se měly konat třikrát týdně, sdělil její starosta Vladislav Lipovský. Přesný sortiment, který se bude na tržišti prodávat, si vyberou lidé v anketě, kterou radnice uspořádala.
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin