![](http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/InsideFood.gif)
Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků?
Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil.
Iniciativa s názvem
InsideFood (Integrated sensing and imaging devices for designing, monitoring and controlling microstructure of foods), financovaná z rozpočtu EU (7. RP, specifický program Spolupráce, tématický okruh Bioekonomika), si vytkla za cíl prověřit technologie z několika vědních oborů – rentgenovou nano- a mikrotomografii, nukleární magnetickou rezonanční spektroskopii (NMR), magnetickou rezonanci, optickou koherentní tomografii, akustickou emisní spektroskopii a časově rozvinutou a místní spektroskopii. Vzájemnou kombinací těchto technologií se participující vědci snaží vyvinout systém senzorů a nástrojů pro analýzu mikrostruktury potravin za účelem optimalizace jak nutričního složení samotných výrobků, tak výrobních procesů a designu.
Tým vědců se zaměřil u tří skupin potravin – čerstvého ovoce, zpracovaného ovoce a snídaňových cereálií – na zmapování vlivu mikrostruktury na vlastnosti jako je obsah vody, rozpuštěné látky, konzistence, optické vlastnosti, vnitřní vady potravin. Testované byly na modelových potravinách (gely nebo pěny), ale také na reálných produktech.
![](http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/Pisanova/inside%20food.jpg)
Projekt odstartoval v květnu roku 2009 a potrvá celkem čtyři roky. V první fázi bylo úkolem definování a standardizování složení potravin, na nichž budou testovány různé technologie. Optimalizovány budou kromě toho metody a parametry pro stanovení mechanických a akustických vlastností „modelu potravin“.
Ostatní části projektu se zaměřují na nové 3D zobrazovací metody, 2D NMR relaxometrii a optické systémy, které stanoví hloubku pronikání světla.
Na projektu se podílejí výzkumné instituce a společnosti z oblasti senzorové, informační a komunikační technologie (6) a potravinářského odvětví – čtyři malé a střední potravinářské podniky a jedna velká potravinářská společnost.
Vzhledem k důležité roli, kterou hrají potraviny v našem životě, by měly výsledky iniciativy InsideFood přispět ke zlepšení kvality potravinářských výrobků a zvýšení konkurenceschopnosti výrobních společností.
Tiny sensors for better food quality