KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce

12/10/11

Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]

Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku.
Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě u balené krájené šunky od německých výrobců.
Bylo provedeno paralelní srovnání dvou metod. Biochemické testování (API-ID32-STAPH, biomerieux) a PCR rozdělení podle specifik jednotlivých druhů. Vzorky byly rozlišeny téměř výhradně jako koaguláza negativní stafylokoky druhů Staphylococcus (S.) carnosum, S. carnosum ssp. utilis, S. equorum ssp. equorum, S. saprophyticus a S. vitulinus. U některých vzorků schwarzwaldské šunky od jednoho konkrétního výrobce byla stanovena přítomnost S. pasteure, S. simulans a S. epidermidis.
V porovnání s biochemickými metodami dává hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF celkově lepší výsledky ve srovnatelně kratším čase. Proto lze na základě výsledků získaných pro účely studie doporučit hmotnostní spektrometrii MALDI-TOF jako alternativní metodu pro rychlé, levné a spolehlivé stanovení stafylokokové mikroflory u syrových šunkových výrobků.
 
 
BfEL Mitteilungsblatt der Fleischforschung Kulmbach, 2011, 50, č. 193, s. 153-162
 
Identifizierung von Staphylokokken aus Rohschinkenaufschnitt

Zařazeno v Věda a výzkum

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.