KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ve výrobě problém nebyl

09/03/12

Datum poslední aktualizace: 07.03.2012 Sice již v uplynulých dnech zaznělo stanovisko Státní veterinární správy, že problémy s výskytem nadlimitního množství mikroorganismů nemusí souviset s potravinářskou výrobou, nicméně je to potřeba dokázat. Kvůli uveřejněným zjištěním časopisu dTest prověřili inspektoři krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj produkci drůbežího masa u výrobce Vodňanská drůbež, a.s., závod Mírovice a […]

Datum poslední aktualizace: 07.03.2012

Sice již v uplynulých dnech zaznělo stanovisko Státní veterinární správy, že problémy s výskytem nadlimitního množství mikroorganismů nemusí souviset s potravinářskou výrobou, nicméně je to potřeba dokázat.

Kvůli uveřejněným zjištěním časopisu dTest prověřili inspektoři krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj produkci drůbežího masa u výrobce Vodňanská drůbež, a.s., závod Mírovice a soustředili se právě na salmonely (Salmonella enteritidis).

V této souvislosti odebrali inspektoři Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj  u výrobce „problematického“ výrobku úřední vzorky drůbežího masa (5 celých jatečně upravených těl a 5 vzorků děleného drůbežího masa)  k mikrobiologickému vyšetření pro ověření kritéria bezpečnosti potravin – nepřítomnost Salmonella  enteritidis a Salmonella typhimurium ve 25 g. Výsledky vyšetření všech vzorků byly negativní. Další úřední vzorky (5 celých jatečně upravených těl a 5 vzorků děleného drůbežího masa) byly odebrány u výrobce Vodňanská drůbež, a.s., závod Vodňany, výsledky vyšetření jsou také negativní.

Dále je důležité připomenout, že z platné legislativy EU (nařízení Komise (EU) č. 2073/2005)  od 1. 12. 2011 vyvstává pro provozovatele potravinářských podniků povinnost vyšetřování drůbežího masa pro kontrolu bezpečnosti potravin (nepřítomnost Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium ve 25 g).

Na základě kontroly u obou výrobců v Mírovicích i Vodňanech a po vyhodnocení  laboratorních výsledků lze konstatovat,  že výsledky vyšetření byly negativní. Z uvedeného je možné potvrdit, že česká produkce splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti, nicméně je nutné připomenout, jak je důležité dodržovat chladicí řetězec i podmínky uchovávání jak při prodeji tak i v domácnosti, kde se potraviny zpracovávají.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.