„Vzhledem k tomu, že jde o jedinečnou mezinárodní událost v akvakultuře a já dlouhodobě usiluji o posílení role hlavně sladkovodní akvakultury na poli Evropské unie, převzal jsem nad celou akcí záštitu. Je to ojedinělá akce, které se tradičně účastní více než dvě tisícovky lidí z celého světa. Pro nás je poctou ji hostit,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.
Účastníky kulatého stolu budou zástupci Ministerstva zemědělství, profesních sdružení a významní odborníci z řad výzkumných pracovišť a univerzit z celého světa. Budou hovořit například o kvalitě rybího masa a jeho prospěšnosti pro lidské zdraví, hygienické kvalitě masa sladkovodních ryb a o tom, jakými způsoby lze zkvalitnit rybí maso pro konzumenty.
Rybí maso obsahuje řadu látek, které jsou pro člověka nezbytné, ale lidský organismus si je sám vytvořit nedokáže. Jsou v něm biologicky vysoce hodnotné bílkoviny a tuky. Kvalita tuku v potravinách živočišného původu je jedním z důležitých faktorů, který má vliv na rozvoj civilizačních chorob, jde především o kardiovaskulární onemocnění, obezitu a diabetes. Vyvážená dieta se zastoupením ryb přispívá k prevenci onemocnění srdce a cév, u dětí podporuje zdravý růst a vývoj tělesných tkání.
Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe