KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Mele se pouze před zákazníkem

09/02/14

  6.2.2014 Tisková zpráva – Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili […]

 

6.2.2014

Tisková zpráva – Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili tuto surovinu neškodně odstranit a byla uložena sankce (pokuta).

Za uplynulých 14 dní inspektoři opět shledali v některých prodejnách výrobky s prošlým datem spotřeby: v Mariánských Lázních 1,2 kg tokajské klobásy, v Moravské Ostravě 1 kg sušeného špeku a sýr ve slaném nálevu, ve Frýdku-Místku téměř 5 kg uzené rolované plece a v Benešově přes 8 kg chlazených kuřecích čtvrtek. Ve všech případech opět nařídili neškodné odstranění, tj. likvidaci a bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

V Kamenici nad Lipou (Kraj Vysočina) zjistili inspektoři, že v jednom objektu, kde se zachází s potravinami rostlinného původu, se přebalují vejce, špatně je označují a skladují je při neodpovídající teplotě a rovněž zde skladují med bez dokladu o původu… a to vše bez schválené registrace. Proto s provozovatelem bylo zahájeno správní řízení a bylo mu uloženo doložit doklady a provést registraci. Opět musí počítat s uložením pokuty.

U výrobce v Brumově Bylnici byla u uzené kýty zjištěna přítomnost listerií, bylo nařízeno 46,8 kg zlikvidovat a provést sanitaci výrobních prostor.  Výrobu lze obnovit až po laboratorním průkazu bezpečnosti této potraviny ze zkušební výroby. Bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Z důvodu nedodržení skladovací teploty nařídila krajská veterinární správa v Pardubickém kraji zlikvidovat přes 6 kg salámů (11 kusů), které byly skladovány při teplotě přes 20 °C, přičemž výrobce uvádí na etiketě podmínky skladování 1 – 4 °C.

V Jihomoravském kraji příjemce z Hodonína nenahlásil krajské veterinární správě příjem 6 242 kg klobás ze Slovenska, což je v rozporu s nařízením vlády – nahlásit krajské veterinární správě 24 hodin předem každý příjem, aby mohla být provedena veterinární kontrola.

Ve všech případech pochybení je vždy zahájeno správní řízení, jsou nařízena opatření, která veterinární inspektoři následně kontrolují a vždy jsou ukládány pokuty.

Josef Duben, tiskový mluvčí SVS

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.