KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Středočeští zastupitelé nesouhlasí s průzkumem a těžbou zlata v kraji

25/02/14

  24.2.2014   Zastupitelé Středočeského kraje na veřejném zasedání dne 24. února 2014 jednomyslně odhlasovali, že nesouhlasí s průzkumem a těžbou zlata na území středních Čech. Pro usnesení hlasovalo všech 51 přítomných středočeských zastupitelů ze všech čtyř stran zastoupených v krajském zastupitelstvu. Vyslovili tak stejný názor jako krajští radní dne 17. února 2014.   „O tom, […]

 

24.2.2014

 

Zastupitelé Středočeského kraje na veřejném zasedání dne 24. února 2014 jednomyslně odhlasovali, že nesouhlasí s průzkumem a těžbou zlata na území středních Čech. Pro usnesení hlasovalo všech 51 přítomných středočeských zastupitelů ze všech čtyř stran zastoupených v krajském zastupitelstvu. Vyslovili tak stejný názor jako krajští radní dne 17. února 2014.

 

„O tom, že nadnárodní těžařské společnosti mají opět zájem zkoumat a těžit zlato ve středních Čechách jednala před týdnem i Rada kraje. Doporučili jsme zastupitelům, aby také vyslovili nesouhlas s průzkumem a těžbou zlata v kraji. Chápu znepokojení a obavy lidí, které vychází z aktivit těžařů, kteří chtějí zahájit průzkum těžby zlata v lokalitách Mokrsko, Petráškova Hora u Hvožďan, Voltýřov, Jílové, Příčovy a na dalších místech v našem kraji. Jsem rád, že zastupitelé dali jasně najevo, co si o těchto aktivitách myslí. Rozhodnutí zastupitelů je o to důležitější, neboť Ministerstvo životního prostředí ČR právě posuzuje žádosti o provádění průzkumu na území Středočeského kraje,“ řekl hejtman Josef Řihák.

 

Průzkum a těžba zlata by pro kraj podle hejtmana Josefa Řiháka, který návrh zastupitelstvu předložil, představovaly značné riziko. Připomněl také plané sliby těžařských firem, které v minulosti slibovaly dotčeným obcím finanční podporu. Tyto sliby ale nesplnily. Hejtman také předložil zastupitelům dopis podepsaný představiteli sdružení Čechy nad zlato Markétou Balkovou, Jiřím Šťástkou a Josefem Vondráškem. Tito starostové obcí z Příbramska v něm děkují představitelům kraje za pomoc a podporu v boji s těžařskými společnostmi.

 

 „V souvislosti s prováděním průzkumu a těžbou zlata vyvstávají obavy z devastace krajiny, poškození životního prostředí, znečištění Vltavy a Labe, zvýšení prašnosti, možného úniku jedovatého arzénu do spodních vod a řady dalších negativních vlivů. Nenechme si zničit krásnou přírodu a čistou vodu. Považuji za důležité zdůraznit, že i dál platí zákon, který u nás zakazuje při dobývání zlata používat jedovatý kyanid. Tento zákon přijal Parlament ČR poté, co v roce 1999 došlo ke katastrofě v rumunském zlatém dole Baia Mare,“ vysvětlil středočeský hejtman.

 

Australská zlatokopecká firma, která důl provozovala, způsobila zamoření řek Dunaje a Tisy kyanidem a těžkými kovy. Při těžbě využívala rizikový proces chemické těžby za pomoci kyanidových roztoků. Řeky Dunaj a Tisa se z této pohromy dodnes nevzpamatovaly. „Od té doby se technologie dobývání zlata nezměnily a dá se očekávat, že podobně jako v Baia Mare, by se těžilo i zlato u nás,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Zdroj: Středočeský kraj