Ve vepřovém mase z Lidlu dovezeném z Polska byly bakterie salmonely
16. 8. 2016 | iDNES.cz V půlkilogramovém balení vepřového mletého masa prodávaného v Lidlu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přítomnost bakterií rodu Salmonella. Jde o šarži od polského výrobce, která měla datum použitelnosti do 4. srpna. Řada lidí si však uchovává doma maso mražené i po tomto datu, proto SZPI varuje před […]
16. 8. 2016 | iDNES.cz
V půlkilogramovém balení vepřového mletého masa prodávaného v Lidlu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přítomnost bakterií rodu Salmonella. Jde o šarži od polského výrobce, která měla datum použitelnosti do 4. srpna.
Řada lidí si však uchovává doma maso mražené i po tomto datu, proto SZPI varuje před případnou konzumací, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2 376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži. Nyní se již v tržní síti vzhledem k datu trvanlivosti nenachází. „Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv,“ uvedl Kopřiva.
Požití kontaminovaného masa však automaticky neznamená, že u člověka propukne salmonelóza. Záleží na odolnosti jedince, na množství bakterie a také na tom, zda bylo maso dostatečně tepelně upravené.
Inspekce zahájí s obchodním řetězcem správní řízení o uložení sankce a bude pokračovat v intenzivních kontrolách tohoto druhu výrobků.
Zdroj: Svět potravin
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin