„Projekt Regionální potravina je určen na podporu malých a středních výrobců a vychází vstříc rostoucímu zájmu veřejnosti o kvalitní potraviny od tradičních regionálních výrobců. Výrobky od místních firem a podle rodinných receptur mají podle mého názoru vždy blíže k lidem. Navíc o producentech potravin ze svého okolí máme dostatek informací,“ uvedl náměstek ministr zemědělství Juraj Chmiel.
V soutěži, kterou už druhým rokem vyhlašuje Ministerstvo zemědělství, bylo oceněno celkem sedm produktů od šesti regionálních výrobců. Ocenění získaly Milovická uzená kýta od výrobce Fiala Milovice, Haťovský sýr s bílou plísní speciál z Mlékárny Kopecký, Bousovský chléb a Boleslavský lipánek od výrobce PANE, polotmavé speciální pivo Sedm kulí pivovaru Ferdinand, Špenát ochucený z Agra Jesenice a Med květový pastový od Václava Hocha.
Ocenění producenti mohou používat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.
Radek Ležatka
ředitel Odboru komunikace MZe