KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Balení sýry s přelepenými daty použitelnosti

14/02/12

13. 02. 2012   Při kontrole v prodejně společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. na ulici Tuklatské v Praze 10 našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Šlo tedy o způsob prodeje potravin, který uváděl spotřebitele v omyl. Zjištění se týkalo dvou výrobků s názvem „Eidam salám uz. 40 %“, na nichž navíc […]

13. 02. 2012

 
Při kontrole v prodejně společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. na ulici Tuklatské v Praze 10 našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) balené sýry s opakovaně přelepenými daty použitelnosti. Šlo tedy o způsob prodeje potravin, který uváděl spotřebitele v omyl.
Zjištění se týkalo dvou výrobků s názvem „Eidam salám uz. 40 %“, na nichž navíc byla i viditelná plíseň. SZPI okamžitě zakázala jejich další uvádění do oběhu.
„I když se zde jednalo pouze o dva kusy závadných potravin, SZPI bere takové případy velmi vážně. Klamání spotřebitelů tímto způsobem je nejen zásadním porušením platných právních předpisů, ale může i snížit důvěru v podnikatelskou etiku v potravinářství mezi zákazníky,“ řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.
Oba sýry byly umístěny v samoobslužném chladicím pultu v úseku lahůdek.  Na etiketách nalepených na obalu byla uvedena tato data: baleno: 03.02.2012 a spotřebujte do: 09.02.2012. Při kontrole se však ukázalo, že pod etiketami byly další etikety s jinými daty výroby a použitelnosti, na jednom ze sýrů došlo k přelepení dokonce dvakrát. První ze vzorků tak byl postupně označen datem použitelnosti do 21.01.2012, 29.01.2012 a nakonec do 9.02.2012, druhý z nich měl být podle původního označení spotřebován do 3.02.2012.
Výraz „Spotřebujte do“ uvádí datum použitelnosti (DP) potravin. Po tomto datu není povoleno uvádět takto označené zboží do oběhu a tedy ani prodávat spotřebitelům.
S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o udělení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil – tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tel.: +420 542 426 633  

Fotografie k článku

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.