KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nový postup šlechtění brambor

09/04/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Planě rostoucí brambory pomohou proti plísni bramborové.

Šlechtěním proti plísni bramborové
Geny z planě rostoucích brambor zajistí současným odrůdám rezistenci vůči plísni bramborové.
Nizozemští vědci objevili rychlý a bezpečný způsob šlechtění brambor na rezistenci vůči plísni bramborové. Geneticky modifikované brambory, které vyvinul tým vědců vedený profesorem Willemem Stiekemou z Mezinárodního výzkumného centra rostlin (PRI) ve Wageningenu, se získávají inovativním postupem. Při takzvané cisgenezi se přenáší gen nebo skupina genů z planě rostoucích brambor rezistentních vůči plísni bramborové do běžných odrůd.
Oproti transgenním metodám se zde přenos uskutečňuje bez genetického materiálu, jako jsou markerové geny rezistence k antibiotikům. V novém postupu jsou používány stejné geny jako při přirozeném šlechtění. Předností je rychlost: na realizaci nové metody potřebují šlechtitelé jen několik minut, u běžných šlechtitelských postupů jde o časový úsek desítek let. Ještě v minulém roce se uskutečnil přenos pouze jednotlivých genů rezistence. Letos v létě by měly být provedeny tři polní testy s třemi odrůdami geneticky modifikovaných brambor. Podle vedoucího projektu Antona Haverkorta však již přenos jednotlivých genů zajistí rychlé vybudování rezistence vůči patogenu. Nizozemští vědci doufají, že nový postup, který probíhá velmi podobně v přírodě, zajistí, že takto geneticky pozměněné odrůdy brambor budou Evropany lépe akceptovány. EU však novým odrůdám dosud neudělila registrace.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 3, s. 10
Zdroj: Agronavigátor.cz

Zařazeno v Rostlinná výroba

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.