Cukrové plánování se unii vymklo
Cukrové plánování se unii vymklo Nebývalý rozkvět cukerní turistiky. I takový je důsledek drastické cukerní reformy, kterou před pěti lety spustila Evropská unie. Trh s cukrem reformovala tak úspěšně, až je ho nedostatek. Poláci nyní skupují cukr v německých obchodech, Maďaři zase jezdí „bílit" regály do sousedního Rakouska. Karta se obrátila. V Polsku, kde cukr býval tradičně nejlacinější, vylétly […]
DRAHÝ A NEDOSTATKOVÝ
„Nedostatek cukru pociťují nejvíce pekaři, výrobci cukrovinek a čokolád a také výrobci nápojů," uvádí mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Nevídaný jev přičítá dvěma okolnostem. „Jednak cukr extrémně podražil. Meziročně cena stoupla až o sedmdesát procent. Navíc se na zdejším trhu špatně shání," tvrdí Večeřová. Jak dodává, nezbytný dovoz je stále obtížnější, protože vyšší poptávka je také v okolních zemích. Kupříkladu ředitelka slovenské Potravinářské komory Jarmila Halgašová potvrdila, že tamní producenti, kteří se neobejdou bez cukru, mají potíže se zajištěním kontinuální výroby.
MILIONOVÝ DEFICIT
Unie má v cukru deficit milion tun, odhaduje Evropská komise. Ještě nedávno se přitom chválila, jak úspěšně restrukturalizovala výrobu cukru, když ji snížila téměř o šest milionů tun. Třeba zmíněné Maďarsko může ročně vyrábět pouhých 105 tisíc tun cukru, zatímco před reformou kvóta povolovala téměř 402 tisíc tun. Polákům se limit snížil z necelých 1,7 milionu tun na 1,4 milionu. Česku reforma ukousla téměř čtvrtinu cukerní kvóty. Ročně mohou zdejší cukrovary vyrobit zhruba 370 tisíc tun místo 455 tisíc tun. S takovou kvótou se Česká republika musela smířit při vstupu do EU. Už tehdy přitom produkci omezila, a to z 520 tisíc tun.
Informace v polském tisku, že cukr bude na příděl, pro dospělého dva kilogramy na měsíc, byla zatím jen aprílovým žertíkem. Zcela vážně ovšem někteří tuzemští potravináři zvažují, že budou chtít po státu, aby jim nedostatkový cukr poskytl ze svých strategických zásob. Šéf Správy státních hmotných rezerv Ladislav Zabo už má zprávy o chybějícím cukru. „Žádné žádosti ale zatím nepřišly," uvedl minulý týden. Po půjčkách obilí zemědělcům je to možná jen otázkou času.
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Rostlinná výroba