„Čísla zcela jednoznačně dokládají nejen rostoucí zájem spotřebitelů o čerstvé potraviny s jasným domácím původem, ale i zvyšující se zájem výrobců. Do prvního ročníku se v roce 2010 přihlásilo 318 producentů, do letošního už 433. Na ministerstvu hledáme způsoby, jak v obchodních sítích zvýšit podíl potravin vyrobených v Česku. K tomu se dají využít různé nástroje, stát může například investičními pobídkami podporovat domácí producenty potravin, aby modernizovali a rozšiřovali technologické vybavení. A v tom může pomoc i propagace kvalitních potravin třeba prostřednictvím značky Regionální potravina,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Největší zájem o účast v pátém ročníku soutěže Regionální potravina měli výrobci z Jihomoravského, Zlínského a Ústeckého kraje. K dnešnímu dni má právo užívat značku Regionální potravina 475 produktů. Projekt se zaměřuje na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin. Více informací najdou zájemci na www.regionalnipotravina.cz.
Ochutnat regionální potraviny mohou lidé i díky novému projektu Ministerstva zemědělství nazvanému Poznej svého farmáře. Poprvé se akce uskuteční 26. července na Farmě Čapí letka ve středních Čechách a do 13. září na dalších čtyřech farmách v jiných krajích. MZe chce tímto projektem, který startuje u příležitosti Mezinárodního roku rodinných farem, pomoc malým farmám se více zviditelnit a přiblížit se potenciálním zákazníkům. Na každé farmě dostanou prostor i farmáři z okolí a pro návštěvníky bude připraven také doprovodný program.
Poznej svého farmáře 2014:
1) Farma Čapí letka (Středočeský kraj) – 26. 7. 2014
2) Kozí farma ZERLINA (Zlínský kraj) – 9. 8. 2014
3) Ma-Ma rodinná mlékárna Úhořilka (Kraj Vysočina) – 23. 8. 2014
4) Farma pod Lipou (Královéhradecký kraj) – 30. 8. 2014
5) EKO Sady Komňa (Zlínský kraj) – 13. 9. 2014
Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe