Kuřecí stehenní řízky obsahovaly salmonelu
Laboratorní vyšetření dne 16. dubna prokázalo přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě. Identifikace výrobku: Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení) Balení: […]
Laboratorní vyšetření dne 16. dubna prokázalo přítomnost Salmonelly enteritidis v balených, hluboce mražených stehenních řízcích bez kosti a kůže od polského výrobce. Ještě tentýž den bylo zahájeno stahování výrobku z tržní sítě.
Identifikace výrobku:
Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A
Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)
Balení: 6 x 2 kg
DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)
Množství: 10 200 kg
Nařízená opatření podle veterinárního zákona se týkají pozastavení závadné zásilky a zákazu uvádění potraviny do oběhu. Za porušení povinnosti vyplývající z výše uvedeného zákona hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 1 000 000,- Kč.
Informace o nálezu byly předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin