KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

14/02/14

O mléku jen dobře, aneb o falešných poradcích

  Nelze samozřejmě všechny poradce házet do jednoho pytle, ale při pohledu na přehršel tzv. výživových poradců a jejich stránky by měl být čtenář více než obezřetný. Jaké je nejjednodušší vodítko? Nestačí pročítat diskusi, většinou laiků, ale především: Všímat si slovníku. A zbystřit, když se zpochybňuje účinnost státních dozorových orgánů, pozor! Uvědomit si, že odkazy […]

Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu

  13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]

09/02/14

Mele se pouze před zákazníkem

  6.2.2014 Tisková zpráva – Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili […]

26/01/14

Biologické účinky a toxicita kadmia

Ing. Aneta Nosková / KIS Vysočina

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

24/01/14

Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020

Ing. Aneta Nosková / KIS Vysočina

Vydáno: 22.1.2014 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, MZe Schválená vládou ČR dne 8. 1. 2014 Usnesením vlády České republiky č. 25 ze dne 8. ledna 2014 byla schválena nová Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020 (dále jen "Strategie"). Schválením dokumentu vláda ČR potvrdila, že otázky bezpečnosti potravin a výživy jsou nadále jedněmi z jejích […]

14/01/14

Komise hodnotila nejlepší potravinářský výrobek Středočeského kraje, výsledky budou vyhlášeny na březnové výstavě "Zemědělec 2014".

  14.1.2014 Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů.   Dnes 14. ledna se uskutečnilo pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka v budově Krajského úřadu Středočeského kraje hodnocení výrobků přihlášených do soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Výsledky budou oznámeny 22. března na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem.   „Minulý […]

25/11/13

SZPI zakázala oplatky v distribuci spol. TESCO Stores ČR

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR, a.s. neprodleně stáhnout z tržní sítě závadnou potravinu Wafers chocolate & hazelnut OATLAND, Oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě v balení o hmotnosti 400 g a s označením data minimální trvanlivosti do 18. 3. 2014, země původu: Polsko. Na obalu výrobce uvádí: „…může obsahovat stopy jiných skořápkových […]