KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

14/02/14

O mléku jen dobře, aneb o falešných poradcích

  Nelze samozřejmě všechny poradce házet do jednoho pytle, ale při pohledu na přehršel tzv. výživových poradců a jejich stránky by měl být čtenář více než obezřetný. Jaké je nejjednodušší vodítko? Nestačí pročítat diskusi, většinou laiků, ale především: Všímat si slovníku. A zbystřit, když se zpochybňuje účinnost státních dozorových orgánů, pozor! Uvědomit si, že odkazy […]

Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu

  13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]

09/02/14

Mele se pouze před zákazníkem

  6.2.2014 Tisková zpráva – Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili […]

26/01/14

Biologické účinky a toxicita kadmia

Ing. Aneta Nosková / KIS Vysočina

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

24/01/14

Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020

Ing. Aneta Nosková / KIS Vysočina

Vydáno: 22.1.2014 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, MZe Schválená vládou ČR dne 8. 1. 2014 Usnesením vlády České republiky č. 25 ze dne 8. ledna 2014 byla schválena nová Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020 (dále jen "Strategie"). Schválením dokumentu vláda ČR potvrdila, že otázky bezpečnosti potravin a výživy jsou nadále jedněmi z jejích […]

14/01/14

Komise hodnotila nejlepší potravinářský výrobek Středočeského kraje, výsledky budou vyhlášeny na březnové výstavě "Zemědělec 2014".

  14.1.2014 Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů.   Dnes 14. ledna se uskutečnilo pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka v budově Krajského úřadu Středočeského kraje hodnocení výrobků přihlášených do soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Výsledky budou oznámeny 22. března na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem.   „Minulý […]

25/11/13

SZPI zakázala oplatky v distribuci spol. TESCO Stores ČR

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR, a.s. neprodleně stáhnout z tržní sítě závadnou potravinu Wafers chocolate & hazelnut OATLAND, Oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě v balení o hmotnosti 400 g a s označením data minimální trvanlivosti do 18. 3. 2014, země původu: Polsko. Na obalu výrobce uvádí: „…může obsahovat stopy jiných skořápkových […]

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.