Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Bezpečnost potravin
Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin
O mléku jen dobře, aneb o falešných poradcích
Nelze samozřejmě všechny poradce házet do jednoho pytle, ale při pohledu na přehršel tzv. výživových poradců a jejich stránky by měl být čtenář více než obezřetný. Jaké je nejjednodušší vodítko? Nestačí pročítat diskusi, většinou laiků, ale především: Všímat si slovníku. A zbystřit, když se zpochybňuje účinnost státních dozorových orgánů, pozor! Uvědomit si, že odkazy […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu
13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Mele se pouze před zákazníkem
6.2.2014 Tisková zpráva – Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Biologické účinky a toxicita kadmia
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Přehledy výsledků kvality nakupovaného mléka za rok 2013
Zdroj: cmsch.cz
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020
Vydáno: 22.1.2014 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, MZe Schválená vládou ČR dne 8. 1. 2014 Usnesením vlády České republiky č. 25 ze dne 8. ledna 2014 byla schválena nová Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014 – 2020 (dále jen "Strategie"). Schválením dokumentu vláda ČR potvrdila, že otázky bezpečnosti potravin a výživy jsou nadále jedněmi z jejích […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Kdo chce odčervovat spárkatou zvěř, může, ale pouze za podmínek stanových KVS
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Poradenství
Komise hodnotila nejlepší potravinářský výrobek Středočeského kraje, výsledky budou vyhlášeny na březnové výstavě "Zemědělec 2014".
14.1.2014 Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů. Dnes 14. ledna se uskutečnilo pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka v budově Krajského úřadu Středočeského kraje hodnocení výrobků přihlášených do soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Výsledky budou oznámeny 22. března na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem. „Minulý […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
SZPI zakázala oplatky v distribuci spol. TESCO Stores ČR
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR, a.s. neprodleně stáhnout z tržní sítě závadnou potravinu Wafers chocolate & hazelnut OATLAND, Oplatky s lísko-ořechovým krémem máčené v čokoládě v balení o hmotnosti 400 g a s označením data minimální trvanlivosti do 18. 3. 2014, země původu: Polsko. Na obalu výrobce uvádí: „…může obsahovat stopy jiných skořápkových […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin