KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

21/10/13

MZe podporuje kvalitní zdravé potraviny

Nevhodná výživa se dotýká i populace ČR, proto Ministerstvo zemědělství podporuje kvalitní zdravé potraviny s jasným původem 17.10.2013 Tisková zpráva – Nedostatečná a nevhodná výživa má na společnost ohromný dopad, který přichází v mnoha různých formách a kromě zdravotních rizik přináší také značné ekonomické problémy. Uvedla to na semináři na Ministerstvu zemědělství u příležitosti dnešního […]

14/10/13

V žampionech z Polska bylo čtyřikrát víc pesticidů proti limitu

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Jednatel společnosti Ladislav Hloušek dnes ČTK řekl, že firma již změnila dodavatele žampionů.    "Za zvýšeným výskytem pesticidů v žampionech je zřejmě […]

10/07/13

Veterináři zkontrolovali desítky vzorků drůbežího masa, zakázané preparáty zatím nenašli

9.7.2013 Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy k dnešnímu dni v rámci mimořádné kontrolní akce prověřili více než šest desítek vzorků drůbežího masa. Výsledky dosud provedených testů na přítomnost zakázaného metronidazolu i zbytků antibiotik a sulfonamidů jsou podle veterinářů negativní. „Veterináři provedli 47 kontrol v místech určení zásilek drůbežího masa. Odebrali přitom 61 vzorků, výsledky […]

Holanďané mají v oblibě "trvale udržitelné" potraviny

  Autor : Ing. Dana Nehasilová Podíl trvale udržitelných potravin na celkových tržbách za potraviny činil v Nizozemsku v roce 2012 podle výsledků aktuální studie LEI 5,4 %. (ÚZEI, Agronavigator.cz) – Atributy jako ekologické, přátelské ke zvířatům a společensky přijatelné hrají podle jedné aktuální studie Institutu agrární ekonomie (LEI) se sídlem ve Wageningenu u nizozemských spotřebitelů […]

Zařazeno v Bezpečnost potravin

07/06/13

Zaplavené potraviny nejíst!

Snad není takového, kdo by nepamatoval povodně před 11 lety, proto je možná zbytečné varovat před nebezpečím potravin kontaminovaných povodňovou vodou.Přesto považujeme za vhodné zopakovat, že potraviny, které přišly do styku s vodou ze záplav, nejen mohou být, ale opravdu jsou kontaminovány! Voda vypláchla všechny kanály, septiky, žumpy, přetekly i čističky odpadních vod. Jedinou výjimkou mohou […]

14/05/13

Zemědělský resort rozdělí v 19.kole příjmu žádostí z PRV více než miliardu korun

14.5.2013 Tisková zpráva – Ministr zemědělství Petr Bendl schválil pravidla pro 19. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova (PRV). V něm můžou zájemci žádat o podporu na přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům, na poradenské služby, na obnovu lesů po kalamitách nebo na podporu společenských funkcí lesa. Celkem v tomto kole dostanou žadatelé přibližně […]

22/04/13

Příručky pro spotřebitele i výrobce

Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Z nabídky Informačního centra bezpečnosti potravin

Zařazeno v Bezpečnost potravin

21/02/13

Koňská DNA prokázána v hovězím mase v ČR

viz. zdroj

Zdroj: SZPI | 20.2.2013 | Ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v maloobchodní síti v České republice minulý týden, potvrdila analýza DNA přítomnost koňského masa. Protokol o laboratorní zkoušce uvádí: „V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA." Příměs nedeklarovaného […]

13/02/13

Ministr Bendl a obchodníci se shodují na větší podpoře domácích potravin

Tisková zpráva – Ministr Petr Bendl se dnes u kulatého stolu sešel s členy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR). Hlavními tématy jednání byla kvalita a bezpečnost potravin, kontroly prodejen a provozoven, polské potraviny, metanolová kauza, připravovaná novela zákona o potravinách a činnost pracovních skupin věnovaná dozoru nad trhem s potravinami a podpoře […]