KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

22/01/13

6.ročník soutěže "Potravinářský výrobek Středočeského kraje"

Středočeský kraj

16.1.2013 Devítičlenná komise se středočeským hejtmanem Josefem Řihákem. plná velikost   V  budově Krajského úřadu Středočeského kraje se konalo hodnocení potravinářských výrobků přihlášených do šestého ročníku tradiční soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. V devítičlenné hodnotitelské komisi zasedali čelní představitelé Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a odborníci Středočeského kraje. […]

20/11/12

O nepovolené zeleni a jiných prohřešcích

viz. zdroj

Z vážnějších nedostatků, které zjistili veterinární inspektoři za uplynulý týden, lze uvést prokázání malachitové a leukomalachitové zeleně v tržních rybách, 4 kg zlikvidovaného métského salámu kvůli listerii, jedno prošlé kuře a špatně označené selátko a chybějící údaje u některých výrobků.V ujčovském rybářském hospodářství (kraj Vysočina) byla při kontrole tržních pstruhů zjištěna nepovolená látka, a to malachitová a […]

14/11/12

Změny v zákoně o potravinách usnadní život výrobcům a prodejcům a současně posílí ochranu spotřebitelů

viz. zdroj

13.11.2012 Tisková zpráva – Posílit ochranu zdraví spotřebitelů a jejich informovanost na straně jedné a zvýšit efektivitu výkonu dozoru na straně druhé – takové jsou klíčové motivy rozsáhlé novelizace zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) a navazující úpravy zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (č. 146/2002 Sb.). Oba návrhy zpracovalo Ministerstvo zemědělství a posílá […]

08/11/12

Prošlé zboží, nelegální jatka a zboží bez dokladů

viz. zdroj

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo 3 kg uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě – Porubě, zhruba 10 kg uzenin a cikánské pečeně v Přelouči,  3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a […]

18/09/12

Inspektoři SZPI provedli kvůli nebezpečnému metylalkoholu už 8123 kontrol

viz. zdroj

17.9.2012 Tisková zpráva – Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vykonali do dnešního dne už 8123 kontrol v menších prodejnách, u výrobců i v místech, kde se čepují rozlévané lihoviny. Odebrali 287 vzorků, z toho prověřili 240. Z hlediska obsahu metylalkoholu vyhovělo 232 vzorků, 8 bylo nevyhovujících, ale žádný z případů by nemohl akutně ohrozit […]

14/08/12

Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem

viz. zdroj

I Kozina by se… tomu smál Datum poslední aktualizace: 09.08.2012 Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem? Že by další chodská specialita, kromě chodských koláčů a dudáckých slavností? Zřejmě nikoli, jde o tavený výrobek, balení typu „buřtík“ o váze 100 g, ze kterého se zmíněná dobrota vytlačuje.Překvapeni byli inspektoři Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj, když […]

Tuňák s histaminem byl zlikvidován

Datum poslední aktualizace: 08.08.2012 Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, a to bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly. Vyšetřením byl totiž zjištěn nadlimitní výskyt histaminu. Do ČR bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kg mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly […]

07/08/12

Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů budou od 1.8.2012 povinně označované

viz. zdroj

31.7.2012 Tisková zpráva – Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty budou muset být od 1.8.2012 odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků, která 1. srpna vstoupí v platnost. Ministerstvo vyhláškou reaguje na negativní zkušenosti řady spotřebitelů s dosud […]

11/07/12

Lidé mohou ode dneška na webu používat aplikaci "Potraviny na pranýři"

  10.7.2012 Tisková zpráva – Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ bude spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami. Jednoduchá a intuitivní aplikace umožní návštěvníkům vyhledat […]