KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

22/01/13

6.ročník soutěže "Potravinářský výrobek Středočeského kraje"

Středočeský kraj

16.1.2013 Devítičlenná komise se středočeským hejtmanem Josefem Řihákem. plná velikost   V  budově Krajského úřadu Středočeského kraje se konalo hodnocení potravinářských výrobků přihlášených do šestého ročníku tradiční soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. V devítičlenné hodnotitelské komisi zasedali čelní představitelé Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a odborníci Středočeského kraje. […]

20/11/12

O nepovolené zeleni a jiných prohřešcích

viz. zdroj

Z vážnějších nedostatků, které zjistili veterinární inspektoři za uplynulý týden, lze uvést prokázání malachitové a leukomalachitové zeleně v tržních rybách, 4 kg zlikvidovaného métského salámu kvůli listerii, jedno prošlé kuře a špatně označené selátko a chybějící údaje u některých výrobků.V ujčovském rybářském hospodářství (kraj Vysočina) byla při kontrole tržních pstruhů zjištěna nepovolená látka, a to malachitová a […]

14/11/12

Změny v zákoně o potravinách usnadní život výrobcům a prodejcům a současně posílí ochranu spotřebitelů

viz. zdroj

13.11.2012 Tisková zpráva – Posílit ochranu zdraví spotřebitelů a jejich informovanost na straně jedné a zvýšit efektivitu výkonu dozoru na straně druhé – takové jsou klíčové motivy rozsáhlé novelizace zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) a navazující úpravy zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (č. 146/2002 Sb.). Oba návrhy zpracovalo Ministerstvo zemědělství a posílá […]

08/11/12

Prošlé zboží, nelegální jatka a zboží bez dokladů

viz. zdroj

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo 3 kg uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě – Porubě, zhruba 10 kg uzenin a cikánské pečeně v Přelouči,  3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a […]

18/09/12

Inspektoři SZPI provedli kvůli nebezpečnému metylalkoholu už 8123 kontrol

viz. zdroj

17.9.2012 Tisková zpráva – Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vykonali do dnešního dne už 8123 kontrol v menších prodejnách, u výrobců i v místech, kde se čepují rozlévané lihoviny. Odebrali 287 vzorků, z toho prověřili 240. Z hlediska obsahu metylalkoholu vyhovělo 232 vzorků, 8 bylo nevyhovujících, ale žádný z případů by nemohl akutně ohrozit […]

14/08/12

Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem

viz. zdroj

I Kozina by se… tomu smál Datum poslední aktualizace: 09.08.2012 Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem? Že by další chodská specialita, kromě chodských koláčů a dudáckých slavností? Zřejmě nikoli, jde o tavený výrobek, balení typu „buřtík“ o váze 100 g, ze kterého se zmíněná dobrota vytlačuje.Překvapeni byli inspektoři Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj, když […]

Tuňák s histaminem byl zlikvidován

Datum poslední aktualizace: 08.08.2012 Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, a to bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly. Vyšetřením byl totiž zjištěn nadlimitní výskyt histaminu. Do ČR bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kg mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly […]

07/08/12

Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů budou od 1.8.2012 povinně označované

viz. zdroj

31.7.2012 Tisková zpráva – Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty budou muset být od 1.8.2012 odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků, která 1. srpna vstoupí v platnost. Ministerstvo vyhláškou reaguje na negativní zkušenosti řady spotřebitelů s dosud […]

11/07/12

Lidé mohou ode dneška na webu používat aplikaci "Potraviny na pranýři"

  10.7.2012 Tisková zpráva – Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ bude spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami. Jednoduchá a intuitivní aplikace umožní návštěvníkům vyhledat […]

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.