Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Bezpečnost potravin
Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin
Ministr Bendl považuje postup polské strany za skandální
5.4.2012 Tisková zpráva – Ministr zemědělství Petr Bendl hodnotí dnešní informace o vývoji situace na polském trhu se solí jako velmi vážné. „Přijde mi absurdní, že Polsko na svém trhu činí opatření na ochranu domácích spotřebitelů, ale odmítá nám poskytnout informace, které potřebujeme k tomu, abychom v podobné míře chránili veřejnost v ČR. Takový postup […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Ministerstvo zemědělství odebralo pěti výrobkům označení KLASA
03.04.2012 Praha 2. dubna 2012 – Na základě oznámení Státní zemědělské potravinářské inspekce o porušení Pravidel pro udělování národní značky KLASA, odebrala Hodnotící komise MZe toto označení pěti výrobkům. Známka kvality byla odebrána těmto výrobkům: Mlékárna Kunín a.s. – Smetana ke šlehání 31%, PT servis konzervárna spol. s.r.o. – Maďarský guláš, PEJSKAR & spol., spol. […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Zjištěno, nepropuštěno, staženo
Datum poslední aktualizace: 30.03.2012 Na základě pokynu ministra zemědělství Státní veterinární správa stále prověřuje potenciální rizika v souvislosti s nelegální výrobou vaječné hmoty, kterou řeší v Polsku.Dne 29. 3. jsme obdrželi systémem RASFF z Polska informaci, že do ČR přišla zásilka celkem 607 kg konzerv masa, do kterých byla použita jako surovina sušená vaječná hmota z neschváleného zařízení. Tato zásilka […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Klobásky s nedeklarovaným drůbežím masem a více tukem
Datum poslední aktualizace: 15.03.2012 Tzv. strojově oddělené drůbeží maso není zdravotně závadné, ale je to levnější surovina než maso získané rozbouráním jatečného těla. Je-li na etiketě výrobku správně uveden obsah, je samozřejmě všechno v pořádku. Ale zjistí-li se drůbeží maso tam, kde je uvedeno pouze vepřové, tak to je samozřejmě špatně. Je-li výrobek prezentován jako z masa […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Ve výrobě problém nebyl
Datum poslední aktualizace: 07.03.2012 Sice již v uplynulých dnech zaznělo stanovisko Státní veterinární správy, že problémy s výskytem nadlimitního množství mikroorganismů nemusí souviset s potravinářskou výrobou, nicméně je to potřeba dokázat. Kvůli uveřejněným zjištěním časopisu dTest prověřili inspektoři krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj produkci drůbežího masa u výrobce Vodňanská drůbež, a.s., závod Mírovice a […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Pozor při domácích porážkách skotu
Datum poslední aktualizace: 05.03.2012 V absolutní většině případů inspektoři krajských veterinárních správ nezaznamenávají při kontrole domácích porážek skotu problémy. Zdá se, že tomu tak je obecně a že soukromí zemědělci jsou spokojeni se zákonnou úpravou, která nabyla účinnosti 1. 1. 2012 a umožňuje doma porazit skot do stáří 24 měsíců. Přesto považujeme za vhodné upozornit […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Sůl byla nezávadná
Datum poslední aktualizace: 07.03.2012 V souvislosti s problémy, které mají sousedé v Polsku s použitím technické soli pro potravinářské účely, rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy, odebrat k vyšetření vzorky výrobků a soli používané v našich zpracovatelských podnicích.Vzorky soli, které byly odebrány v Moravskoslezském kraji, byly analyzovány ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Prověřujeme i složení výrobků
Datum poslední aktualizace: 01.03.2012 Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků.Zákazníci považují za samozřejmé, že se v tržní síti smějí objevit pouze takové potraviny živočišného původu, které splní podmínky zdravotní nezávadnosti. Ovšem oprávněně po výrobcích požadují, aby složení výrobků odpovídalo tomu, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Ministr zemědělství Petr Bendl udělil dvanácti výrobkům značku kvality Klasa
29.2.2012 Tisková zpráva – Dvanácti výrobkům od sedmi výrobců udělil ministr zemědělství Petr Bendl značku kvality Klasa. Na 28. mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně je dnes slavnostně předal náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. Mléčné, uzenářské, ovocnářské a zelinářské výrobky si svou kvalitou vysloužily právo nosit certifikát jakosti Klasa. Mezi oceněnými potravinami jsou například jablečný mošt, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Češi postupně mění své návyky. Více věří českým potravinám.
13.2.2012 Tisková zpráva – Potraviny z České republiky jsou kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. To si podle průzkumu „Bezpečnost potravin ve vnímání obyvatel České republiky“, který zadalo Ministerstvo zemědělství, myslí velká část Čechů. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak je pro spotřebitele důležitá kvalita a bezpečnost potravin, jak mění nákupní zvyklosti a jak rozumí […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin