Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Bezpečnost potravin
Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin
Francouzské máslo bylo prošlé
20.10.2011Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin
Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil. Iniciativa […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Výzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Kečupy šizené i nešizené
Časopis D-Test zveřejnil výsledky testů jemných kečupů na českém trhu, přičemž byl hodnocen podíl rajčat, senzorické znaky, obsah pesticidů a mykotoxinů a další vlastnosti. 18 výrobků z 22 vyhovělo legislativním požadavkům. Vyhláška 157/2003 Sb. stanovuje minimální podíl rajčatové sušiny pro označení výrobku termínem „kečup“. Podíl refraktometrické (rozpustné) rajčatové sušiny je měřitelná hodnota na rozdíl od množství […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Výzkum: Češi dávají přednost domácím potravinám
Tisková zpráva – Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu. Vyplývá to z výzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství vypracovala agentura I.N.Global. Jeho výsledky ukazují, že se 67 % respondentů při nákupu zajímá o původ potravin více než dříve, přičemž větší zájem o lokální produkty mají spotřebitelé s vyšším vzděláním a senioři. „Více než […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Podvádět se nevyplatí, kontrole v ekologickém zemědělství nic neunikne
Tuzemské biopotraviny jsou kvalitní. Dobré jméno potravin s označením bio jim ale občas zhoršují dovezené produkty. Odhalily to preventivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. <!–//<![CDATA[ var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php'); var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999); if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ','; document.write ("“); //]]>–> PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci se svými členy a dozorovými orgány proto […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Ekologické zemědělství
KLASA se poprvé představila na velké zahraniční výstavě
Česká značka kvalitních potravin Klasa se poprvé představuje na velké zahraniční výstavě 15.9.2011 Tisková zpráva – První velkou zahraniční prezentaci českých firem oceněných značkou Klasa připravilo Ministerstvo zemědělství spolu se Státním zemědělským intervenčním fondem v polské Poznani. Od 12. až 15. září 2011 se tam koná největší polský zemědělský a potravinářský veletrh POLAGRA-FOOD, který se […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Benešovské pivo Sedm kulí získalo bronzový královský glejt
Polotmavé pivo Sedm kulí z benešovského Pivovaru Ferdinand získalo na prvním ročníku Královského vzorkového veletrhu pivovarnictví, který se uskutečnil na hradě Křivoklát, bronzový královský glejt. O tom, že toto pivo chutnalo nejen odborné porotě, ale i návštěvníkům, svědčí skutečnost, že bylo vyprodáno ještě před vyhlášením výsledků. Zlatý mok Sedm kulí letos získal také označení Středočeská […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Víš, co jíš? Rady, jak správně nakupovat potraviny.
V brožuře ke stažení najdete rady, jak správně nakupovat potraviny. Dozvíte se: Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout? Jak reklamovat zkažené potraviny? Co je národní značka KLASA? Co je chráněné značení potravin. Co je regionální potravina. Co jsou to biopotraviny. Co jsou to geneticky modifikované organizmy (GMO). Desatero […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin