KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

09/06/11

Reakce na článek v MF Dnes: Produkce biopotravin opět v rukou novinářů  aneb nová příležitost osvětlit, jak to s biopotravinami doopravdy je.

Reakce na článek o biopotravinách v MF Dnes

Nová verze webových stránek věnovaných bezpečnosti potravin přináší informace o kvalitě a jejich označování i aktuální zprávy o rizikových potravinách na trhu.

Tisková zpráva – Ve středu 1. 6. 2011 uvedlo Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství (dále ICBP) do ostrého provozu novou revitalizovanou verzi webových stránek www.bezpecnostpotravin.cz, které jsou již od roku 2002 spolehlivým zdrojem informací z oblasti bezpečnosti potravin a potravin obecně. Aktualizaci stávajících textů a nové texty připravili pracovníci Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské […]

03/05/11

Historie špekáčků

Pravý špekáček při pečení voní, ošizený začne na ohni čmoudit

Tisková zpráva – Nejčastějším druhem masa, který lidé jedí v zemích Evropské unie, je vepřové. Mezi jeho největší spotřebitele ve světě patří Česká republika. Češi jsou také, zejména nyní, kdy začíná sezona grilování, nadšenými konzumenty špekáčků. Co má a může, kromě vepřového, ještě obsahovat poctivý špekáček a jak vypadá opečený na ohni v porovnání s […]

Tradiční špekáčky

02/05/11

Česko si stojí za tradičním pomazánkovým máslem

Tisková zpráva – Boj za pomazánkové máslo nevzdáváme a vyčerpáme všechny možnosti, jak současné negativní stanovisko EK zvrátit, protože se stále domníváme, že pomazánkové máslo lze považovat za zaručenou tradiční specialitu podle platné legislativy EU. Odmítnutí udělit pomazánkovému máslu právo užívat logo zaručené tradiční speciality považuje Česko za diskriminaci. „Chceme zachovat označení, na které jsou […]

27/04/11

Cukrové plánování se unii vymklo

Cukrové plánování se unii vymklo Nebývalý rozkvět cukerní turistiky. I takový je důsledek drastické cukerní reformy, kterou před pěti lety spustila Evropská unie. Trh s cukrem reformovala tak úspěšně, až je ho nedostatek. Poláci nyní skupují cukr v německých obchodech, Maďaři zase jezdí „bílit" regály do sousedního Rakouska. Karta se obrátila. V Polsku, kde cukr býval tradičně nejlacinější, vylétly […]

28/03/11

Výroba a kontrola masných specialit

Výroba a kontrola tzv. zaručených tradičních (masných) specialit 28.3.2011 Nedávno nabyla účinnosti nová nařízení Evropské komise vztahující se ke čtyřem „zaručeným tradičním specialitám“. Nařízení byla vydána v souvislosti se zápisem těchto masných výrobků do rejstříku Zaručených tradičních specialit, který vede Evropská komise. Jedná se o „Špekáčky“, „Lovecký salám“, „Spišské párky“ a „Liptovský salám“. Problematiku „Zaručených […]

Zařazeno v Bezpečnost potravin