Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
POTRAVINÁŘSTVÍ
ČZPI uzavřela část výroby společnosti Chips Praha s.r.o. ve Stříbrné Skalici
12. 09. 2014 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor v části provozovny na výrobu chipsů společnosti Chips Praha s.r.o. na Sázavské ul. č. 323, 28167 ve Stříbrné Skalici. Při kontrole dne 11. 9. zde inspekce zjistila zcela nevyhovující hygienické podmínky, zejména výskyt plísně na stropě, na stěnách, na radiátorech a v oblasti vzduchotechniky […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Ocenění KLASA získaly další vybrané produkty
25.06.2014 25. června 2014, Praha – Celkem šest výrobků od pěti producentů získalo během měsíce dubna a května prestižní značku kvality KLASA. Mezi oceněné výrobky se například zařadily Selský jogurt šípky v biokvalitě od společnosti Hollandia Karlovy Vary nebo vynikající Pečené vepřové koleno od Procházky. Havlík Opal rozšířil své portfolio oceněných tyčinek o makovou […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Potravinářský zákon pomůže spotřebitelům při nákupu potravin a zvýší jejich ochranu
15.5.2014 Tisková zpráva – Poslanci včera schválili novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích navrženou Ministerstvem zemědělství. Novela zvyšuje pokuty pro nepoctivé výrobce a obchodníky, zavádí lepší označování potravin a pomůže zvýšit informovanost zákazníků. Norma začne platit od 1. ledna 2015. Jedná se o největší úpravu potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Cherry rajčata způsobují zažívací potíže
Cherry rajčata způsobující zažívací potíže ČTK | 18.5.2014 Více než 50 tun rizikových šarží cherry rajčat se dostalo na český trh. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu marocká cherry rajčata. Rizikové šarže způsobily ve Francii spotřebitelům zažívací potíže včetně zvracení. Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, aby dodržovali základní hygienická opatření, zejména aby […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Prodejce masa nemá mít holé ruce!
29.4.2014 Tisková zpráva – Při veterinárních kontrolách se inspektoři občas setkávají, i když ne příliš často, naposled v řeznictví v Říčanech, s tím, že prodejci nedodržují hygienické zásady a dotýkají se holýma rukama výsekového masa a peněz. Navíc zde zjistili i nedokonalé informování zákazníků o prodávaném hovězím mase. Byl uveden pouze údaj o datu spotřeby, nebyly však […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013 se může pochlubit jedenáct
Oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013 se může pochlubit jedenáct středočeských firem 24.3.2014 Na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem se v sobotu 22. března 2014 konalo slavnostní vyhlášení vítězů soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Sedmý ročník se konal pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka. „Cílem soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“ je představit […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Informace z Krajského úřadu
O mléku jen dobře, aneb o falešných poradcích
Nelze samozřejmě všechny poradce házet do jednoho pytle, ale při pohledu na přehršel tzv. výživových poradců a jejich stránky by měl být čtenář více než obezřetný. Jaké je nejjednodušší vodítko? Nestačí pročítat diskusi, většinou laiků, ale především: Všímat si slovníku. A zbystřit, když se zpochybňuje účinnost státních dozorových orgánů, pozor! Uvědomit si, že odkazy […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu
13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin