Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
POTRAVINÁŘSTVÍ
MZe se účastní největšího evropského potravinářského veletrhu Grüne Woche v Berlíně
18.1.2013 Tisková zpráva – Dnes byl zahájen mezinárodní veletrh potravinářství, zemědělství a zahradnictví Internationale Grüne Woche. Tato akce má velmi dlouhou tradici, letos se koná již 78. ročník. Česká republika zde má tradičně svou národní expozici. Výstava je určena pro odborníky, obchodníky i veřejnost a potrvá do 27. ledna. Na veletrhu se setká řada nejvyšších […]
Zařazeno v Akce a semináře, Podniky, trhy
O nepovolené zeleni a jiných prohřešcích
Z vážnějších nedostatků, které zjistili veterinární inspektoři za uplynulý týden, lze uvést prokázání malachitové a leukomalachitové zeleně v tržních rybách, 4 kg zlikvidovaného métského salámu kvůli listerii, jedno prošlé kuře a špatně označené selátko a chybějící údaje u některých výrobků.V ujčovském rybářském hospodářství (kraj Vysočina) byla při kontrole tržních pstruhů zjištěna nepovolená látka, a to malachitová a […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Změny v zákoně o potravinách usnadní život výrobcům a prodejcům a současně posílí ochranu spotřebitelů
13.11.2012 Tisková zpráva – Posílit ochranu zdraví spotřebitelů a jejich informovanost na straně jedné a zvýšit efektivitu výkonu dozoru na straně druhé – takové jsou klíčové motivy rozsáhlé novelizace zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) a navazující úpravy zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (č. 146/2002 Sb.). Oba návrhy zpracovalo Ministerstvo zemědělství a posílá […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Prošlé zboží, nelegální jatka a zboží bez dokladů
Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo 3 kg uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě – Porubě, zhruba 10 kg uzenin a cikánské pečeně v Přelouči, 3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Záznam z vystoupení prezidenta AKČR Jana Veleby na téma zemědělská soběstačnost
Zařazeno v Aktuálně, Podniky, trhy, Rostlinná výroba, Živočišná výroba
Inspekce zavřela dvě prodejny
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Inspektoři SZPI provedli kvůli nebezpečnému metylalkoholu už 8123 kontrol
17.9.2012 Tisková zpráva – Zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vykonali do dnešního dne už 8123 kontrol v menších prodejnách, u výrobců i v místech, kde se čepují rozlévané lihoviny. Odebrali 287 vzorků, z toho prověřili 240. Z hlediska obsahu metylalkoholu vyhovělo 232 vzorků, 8 bylo nevyhovujících, ale žádný z případů by nemohl akutně ohrozit […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem
I Kozina by se… tomu smál Datum poslední aktualizace: 09.08.2012 Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem? Že by další chodská specialita, kromě chodských koláčů a dudáckých slavností? Zřejmě nikoli, jde o tavený výrobek, balení typu „buřtík“ o váze 100 g, ze kterého se zmíněná dobrota vytlačuje.Překvapeni byli inspektoři Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj, když […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Tuňák s histaminem byl zlikvidován
Datum poslední aktualizace: 08.08.2012 Po pozření vietnamského tuňáka pocítili v Belgii někteří lidé nevolnost, a to bylo důvodem pro rychlé varování systémem RASFF těm zemím, kam zásilky mražených filetů směřovaly. Vyšetřením byl totiž zjištěn nadlimitní výskyt histaminu. Do ČR bylo doručeno v polovině července ve dvou zásilkách celkem 90 kg mražených steaků tuňáka bez kůže, které byly […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů budou od 1.8.2012 povinně označované
31.7.2012 Tisková zpráva – Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty budou muset být od 1.8.2012 odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků, která 1. srpna vstoupí v platnost. Ministerstvo vyhláškou reaguje na negativní zkušenosti řady spotřebitelů s dosud […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin