Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
POTRAVINÁŘSTVÍ
Včelař, který prodává "přímo", nemusí být schválen ani registrován
15.11.2011Od prvního ledna 2012 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona č. 308/2011 Sb., která zavádí určité nové povinnosti pro podnikatele, kteří „zacházejí“ s medem. Pro ty včelaře, kteří prodávají med přímo, tj. konečnému spotřebiteli, se nic nemění. O co tedy jde?Pro podnikatele, který zpracovává a uvádí do oběhu med různých chovatelů, vzniká od 1. 1. 2012 nová […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Francouzské máslo bylo prošlé
20.10.2011Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin
Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil. Iniciativa […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Výzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Kečupy šizené i nešizené
Časopis D-Test zveřejnil výsledky testů jemných kečupů na českém trhu, přičemž byl hodnocen podíl rajčat, senzorické znaky, obsah pesticidů a mykotoxinů a další vlastnosti. 18 výrobků z 22 vyhovělo legislativním požadavkům. Vyhláška 157/2003 Sb. stanovuje minimální podíl rajčatové sušiny pro označení výrobku termínem „kečup“. Podíl refraktometrické (rozpustné) rajčatové sušiny je měřitelná hodnota na rozdíl od množství […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Podvádět se nevyplatí, kontrole v ekologickém zemědělství nic neunikne
Tuzemské biopotraviny jsou kvalitní. Dobré jméno potravin s označením bio jim ale občas zhoršují dovezené produkty. Odhalily to preventivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. <!–//<![CDATA[ var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php'); var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999); if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ','; document.write ("“); //]]>–> PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci se svými členy a dozorovými orgány proto […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Ekologické zemědělství
Výzkum: Češi dávají přednost domácím potravinám
Tisková zpráva – Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu. Vyplývá to z výzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství vypracovala agentura I.N.Global. Jeho výsledky ukazují, že se 67 % respondentů při nákupu zajímá o původ potravin více než dříve, přičemž větší zájem o lokální produkty mají spotřebitelé s vyšším vzděláním a senioři. „Více než […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
KLASA se poprvé představila na velké zahraniční výstavě
Česká značka kvalitních potravin Klasa se poprvé představuje na velké zahraniční výstavě 15.9.2011 Tisková zpráva – První velkou zahraniční prezentaci českých firem oceněných značkou Klasa připravilo Ministerstvo zemědělství spolu se Státním zemědělským intervenčním fondem v polské Poznani. Od 12. až 15. září 2011 se tam koná největší polský zemědělský a potravinářský veletrh POLAGRA-FOOD, který se […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin
Benešovské pivo Sedm kulí získalo bronzový královský glejt
Polotmavé pivo Sedm kulí z benešovského Pivovaru Ferdinand získalo na prvním ročníku Královského vzorkového veletrhu pivovarnictví, který se uskutečnil na hradě Křivoklát, bronzový královský glejt. O tom, že toto pivo chutnalo nejen odborné porotě, ale i návštěvníkům, svědčí skutečnost, že bylo vyprodáno ještě před vyhlášením výsledků. Zlatý mok Sedm kulí letos získal také označení Středočeská […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin