Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
POTRAVINÁŘSTVÍ
Pravidla pro farmářské trhy se připravují
Ministerstvo iniciovalo přípravu pravidel pro farmářské trhy 7.4.2011 Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství spolu s pořadateli farmářských trhů dojednává pravidla (kodex) pro správné fungování trhů. Cílem kodexu je, aby se zákazníci lépe orientovali a získali jistotu o původu a kvalitě nabízených produktů. Základní zásadou je jednoznačné splnění principu dohledatelnosti, tedy identifikace původu prodávaného zboží a […]
Zařazeno v Aktuálně, Podniky, trhy
Výroba a kontrola masných specialit
Výroba a kontrola tzv. zaručených tradičních (masných) specialit 28.3.2011 Nedávno nabyla účinnosti nová nařízení Evropské komise vztahující se ke čtyřem „zaručeným tradičním specialitám“. Nařízení byla vydána v souvislosti se zápisem těchto masných výrobků do rejstříku Zaručených tradičních specialit, který vede Evropská komise. Jedná se o „Špekáčky“, „Lovecký salám“, „Spišské párky“ a „Liptovský salám“. Problematiku „Zaručených […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin: masné výrobky
Bezpečnost potravin: vybrané masné výrobky 28.3.2011 Novela vyhlášky č. 326/2001 Sb., stanoví základní suroviny (složení vybraných masných výrobků) a smyslové požadavky pro tyto produkty. Smyslovými požadavky jsou například chuť, vůně, vzhled, konzistence nebo barva, výrobek musí být také označen odpovídající jakostní třídou. Dále to jsou chemické a fyzikální požadavky na vybrané masné produkty – jako […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Víš, co jíš
Nové webové stránky usnadní spotřebitelům výběr potravin.
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Pivo, regionální potraviny a restaurace s českými specialitami v Berlíně
Češi na Grüne Woche: pivo, regionální potraviny a restaurace s českými specialitami 21.1.2011 Tisková zpráva – Ministr Ivan Fuksa se zúčastnil zahájení veletrhu Grüne Woche v Berlíně. Mezinárodní akce má velmi dlouhou tradici, letos se již koná 76. ročník. Je to jedna z nejvýznamnějších potravinářských a zemědělských výstav na světě, na které se v Berlíně […]
Zařazeno v Podniky, trhy
KUŘE ČESKÉ, VZDUCHEM CHLAZENÉ.
První vlaštovkou v označování kvalitních domácích potravin může být kuře 28.1.2011 Tisková zpráva – Zpracování drůbežího masa je v Česku na vysoké úrovni. Ministr zemědělství Ivan Fuksa a zástupci potravinářských a zemědělských odborníků i výrobců se o tom přesvědčili na návštěvě moderní porážky drůbeže v Modřicích u Brna. Nálepky s nápisy „kuře české, vzduchem chlazené“ a […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Potraviny jsou nezávadné?!
Potraviny na českém trhu jsou nezávadné, potvrdily to nejnovější průběžné výsledky testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce 14.1.2011 Tisková zpráva – V pořádku jsou všechny dosud kontrolované vzorky na trhu, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebírá už od 5. ledna a prověřuje v souvislosti s dioxinovým rizikem v sousedním Německu. Inspektoři SZPI odebírali vzorky […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Záruky jakosti potravin
Evropská komise přijala „balíček o jakosti“.
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Klasa je používána oprávněně
Potvrzeno: Klasa je používaná oprávněně 26.10.2010 Tisková zpráva – Značku Klasa Ministerstvo zemědělství používá a propůjčuje oprávněně, rozhodl Úřad pro ochranu průmyslového vlastnictví, když v pondělí zamítl návrh na výmaz loga podaný právními zástupci tvůrců loga. Značku Klasa nese aktuálně přes 1300 výrobků. „Rozhodnutí Úřadu pro ochranu průmyslového vlastnictví potvrdilo to, co ministerstvo tvrdilo už […]
Zařazeno v Podniky, trhy