KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

ZEMĚDĚLSTVÍ

22/11/11

Strategie výzkumu 2012 – 2016

Úřad EFSA dne 4. 11. 2011 zveřejnil svůj návrh na zaměření výzkumu v období 2012-2016. K připomínkování jsou vyzvány všechny zainteresované strany. Výzkumné programy EFSA jsou stanovovány od r. 2002, kdy byl úřad založen. V minulých obdobích se výzkum zaměřoval především na vyhodnocování regulované produkce a na posuzování environmentálního rizika, ochranu před riziky a monitoring […]

15/11/11

Paratuberkulóza problém?

10.11.2011 Dá se konstatovat, že v České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, je situace v posledních letech obdobná. Vletech 1992 – 1996 doznala nákazová situace v ČR jistého zhoršení po četných dovozech březích jalovic, zejména holštýnského plemene. U tohoto plemene je v současné době výskyt nejvyšší. I přes zvýšený veterinární dozor, který trval u všech dovezených stád […]

14/11/11

Francouzské máslo bylo prošlé

20.10.2011Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží […]

Úlevy vyplývající z nové veterinární legislativy

26.10.2011 Od počátku roku 2012 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona, ze které vyplývá celá řada úlev pro chovatele i provozovatele. Již byla medializována možnost domácí porážky skotu mladšího než 24 měsíců a jelenovitých z farmového chovu na základě povolení místně příslušné krajské veterinární správy. Dále bylo zrušeno veterinární osvědčení k přemístění hospodářského zvířete mimo území […]

20/10/11

Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin

Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil.   Iniciativa […]

Výzkumný projekt na využití syrovátky

V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]

Akreditované střední zemědělské školy ČR

12/10/11

Vejce čištěná plazmatem

Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]

Zařazeno v Věda a výzkum

Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce

Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]

Zařazeno v Věda a výzkum

Výzva k ochraně včel

Moderní zemědělská produkce ohrožuje včely, na kterých je do jisté míry závislá. Zemědělci a spotřebitelé musejí podle názoru ředitele Zemského ústavu včelařského Bádenska-Württemberska Dr. Petera Rosenkranze převzít zodpovědnost za ochranu včel. Třetina světové zemědělské produkce je závislá na opylování včelami. Ekonomická hodnota užitkových zvířat byla v globálním měřítku vyčíslena na 130 mld. € a včely […]

Zařazeno v Rostlinná výroba