Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
ZEMĚDĚLSTVÍ
Témata
→ Agroturistika → Ekologické zemědělství → Rostlinná výroba → Věda a výzkum → Zemedělské školství → Zemědělský hospodář - ocenění → Zemědělský výzkum → Živočišná výroba → ŽněVýzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Akreditované střední zemědělské školy ČR
Zařazeno v Zemědělské školy - Středočeský kraj
Vejce čištěná plazmatem
Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce
Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Výzva k ochraně včel
Moderní zemědělská produkce ohrožuje včely, na kterých je do jisté míry závislá. Zemědělci a spotřebitelé musejí podle názoru ředitele Zemského ústavu včelařského Bádenska-Württemberska Dr. Petera Rosenkranze převzít zodpovědnost za ochranu včel. Třetina světové zemědělské produkce je závislá na opylování včelami. Ekonomická hodnota užitkových zvířat byla v globálním měřítku vyčíslena na 130 mld. € a včely […]
Zařazeno v Rostlinná výroba
Podvádět se nevyplatí, kontrole v ekologickém zemědělství nic neunikne
Tuzemské biopotraviny jsou kvalitní. Dobré jméno potravin s označením bio jim ale občas zhoršují dovezené produkty. Odhalily to preventivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. <!–//<![CDATA[ var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php'); var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999); if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ','; document.write ("“); //]]>–> PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci se svými členy a dozorovými orgány proto […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Ekologické zemědělství
Evropští vědci na mezinárodní konferenci EURAGRI na Ministerstvu zemědělství řeší další směřování zemědělského výzkumu
Tisková zpráva – Ve dnech 26. a 27. září pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd významnou mezinárodní 25. konferenci EURAGRI: Zemědělství – výzkum a inovace v měnícím se světě. Setkání se účastní například náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, zástupce Agrární komory Zdeněk Pastorek a zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a […]
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Mediální kampaň "Ryba domácí" pozve na výlovy rybníků
Zařazeno v Aktuálně, Živočišná výroba