Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
ZEMĚDĚLSTVÍ
Témata
→ Agroturistika → Ekologické zemědělství → Rostlinná výroba → Věda a výzkum → Zemedělské školství → Zemědělský hospodář - ocenění → Zemědělský výzkum → Živočišná výroba → ŽněStrategie výzkumu 2012 – 2016
Úřad EFSA dne 4. 11. 2011 zveřejnil svůj návrh na zaměření výzkumu v období 2012-2016. K připomínkování jsou vyzvány všechny zainteresované strany. Výzkumné programy EFSA jsou stanovovány od r. 2002, kdy byl úřad založen. V minulých obdobích se výzkum zaměřoval především na vyhodnocování regulované produkce a na posuzování environmentálního rizika, ochranu před riziky a monitoring […]
Zařazeno v Aktuálně, Zemědělský výzkum
Paratuberkulóza problém?
10.11.2011 Dá se konstatovat, že v České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, je situace v posledních letech obdobná. Vletech 1992 – 1996 doznala nákazová situace v ČR jistého zhoršení po četných dovozech březích jalovic, zejména holštýnského plemene. U tohoto plemene je v současné době výskyt nejvyšší. I přes zvýšený veterinární dozor, který trval u všech dovezených stád […]
Zařazeno v Aktuálně, Živočišná výroba
Francouzské máslo bylo prošlé
20.10.2011Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Úlevy vyplývající z nové veterinární legislativy
26.10.2011 Od počátku roku 2012 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona, ze které vyplývá celá řada úlev pro chovatele i provozovatele. Již byla medializována možnost domácí porážky skotu mladšího než 24 měsíců a jelenovitých z farmového chovu na základě povolení místně příslušné krajské veterinární správy. Dále bylo zrušeno veterinární osvědčení k přemístění hospodářského zvířete mimo území […]
Zařazeno v Aktuálně, Potravinářství, Živočišná výroba
Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin
Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil. Iniciativa […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Výzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Akreditované střední zemědělské školy ČR
Zařazeno v Zemědělské školy - Středočeský kraj
Vejce čištěná plazmatem
Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce
Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Výzva k ochraně včel
Moderní zemědělská produkce ohrožuje včely, na kterých je do jisté míry závislá. Zemědělci a spotřebitelé musejí podle názoru ředitele Zemského ústavu včelařského Bádenska-Württemberska Dr. Petera Rosenkranze převzít zodpovědnost za ochranu včel. Třetina světové zemědělské produkce je závislá na opylování včelami. Ekonomická hodnota užitkových zvířat byla v globálním měřítku vyčíslena na 130 mld. € a včely […]
Zařazeno v Rostlinná výroba