KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Věda a výzkum

přenos vědy a výzkumu do praxe

25/11/13

Středočeský kraj se při podpoře podnikání založeném na výzkumu a vývoji chce poučit z dobré praxe úspěšných regionů

  25.11.2013 Středočeský hejtman Josef Řihák, jihomoravský hejtman Michal Hašek a náměstek středočeského hejtmana Pavel Jetenský. plná velikost   Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák společně s náměstkem pro oblast finanční kontroly Pavlem Jetenským navštívili v pátek 22. listopadu 2013 Jihomoravské inovační centrum (JIC) v Brně. Provázel je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který středočeského hejtmana a jeho náměstka […]

21/06/13

Membránový bioreaktor pro nazávadnou vodu

V rámci evropského projektu Bionexgen byly vyvinuty membrány, které se příliš nezanášejí a umožňují aplikaci v zařízení na čištění odpadních vod kombinací aplikace bakterií a filtrace. Membránová bioreaktorová (MB) technologie vyla vyvinuta před 45 lety, ale až nyní nastává rozvoj jejích různých aplikací, mezi jinými při čištění odpadních vod. Využívá se kombinace bakteriálního štěpení a […]

Zařazeno v Věda a výzkum

20/11/12

Bakteriím vyrábějícím ekologický plast nejvíc chutná olej z menzy

Pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, je použitý olej z vysokoškolské menzy oblíbenou pochoutkou. Použitý olej z vysokoškolské menzy se někdy může stát vyhledávanou lahůdkou. Alespoň pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, pro ty je […]

Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum

22/06/12

Transfer znalostí z výzkumu do obsahu výuky středních odborných škol resortního zaměření

Josef Sívek / Agroporadenství

Seminář byl určený učitelům odborných předmětům ze středních odborných škol.

Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum

07/02/12

Vyhlášení veřejné soutěže VaVal s počátkem řešení 2012

Vyhlášení dvoustupňové veřejné soutěže VaVaI s počátkem řešení 2012 v rámci programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012–2018 „KUS“. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, […]

Syrovátkové nápoje

Syrovátkové nápoje jsou určeny pro velmi širokou škálu konzumentů – od malých dětí až po seniory. Díky vysokému obsahu proteinů  s vysokou nutriční hodnotou jsou syrovátkové nápoje ideálním  zdrojem energie a živin zejména pro atlety.  Syrovátkové bílkoviny jsou bohatým zdrojem  aminokyselin  s rozvětveným řetězcem (obsah BCAA je cca 26 %) jako izoleucin, leucin a valin. […]

Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž pro mladé vědecké pracovníky. Vydal:   Přílohy Text vyhlášení na 2012 pro mladé (DOC, 50 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – pro mladé (DOC, 72 KB)

Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2012

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž o nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Vydal: Přílohy Text vyhlášení na 2012 – realizovaný výsledek (DOC, 51 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – realizované výsledky (DOC, 69 KB)

22/11/11

Cenově dostupná technologie CCS

Výzkumný projekt Caesar si klade za cíl výrazněji zredukovat náklady na zachytávání oxidu uhličitého před spalovacím procesem. Zachytávání a ukládání uhlíku (carbon dioxide capture and storage – CCS) bylo v Evropské unii vyhlášeno jako klíčový prvek v boji s klimatickými změnami a ve snižování emisí skleníkových plynů. Hlavní překážkou brzdící široké využití této technologie jsou však její vysoké […]

Zařazeno v Věda a výzkum

20/10/11

Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin

Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil.   Iniciativa […]

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.