KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Věda a výzkum

přenos vědy a výzkumu do praxe

25/11/13

Středočeský kraj se při podpoře podnikání založeném na výzkumu a vývoji chce poučit z dobré praxe úspěšných regionů

  25.11.2013 Středočeský hejtman Josef Řihák, jihomoravský hejtman Michal Hašek a náměstek středočeského hejtmana Pavel Jetenský. plná velikost   Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák společně s náměstkem pro oblast finanční kontroly Pavlem Jetenským navštívili v pátek 22. listopadu 2013 Jihomoravské inovační centrum (JIC) v Brně. Provázel je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který středočeského hejtmana a jeho náměstka […]

21/06/13

Membránový bioreaktor pro nazávadnou vodu

V rámci evropského projektu Bionexgen byly vyvinuty membrány, které se příliš nezanášejí a umožňují aplikaci v zařízení na čištění odpadních vod kombinací aplikace bakterií a filtrace. Membránová bioreaktorová (MB) technologie vyla vyvinuta před 45 lety, ale až nyní nastává rozvoj jejích různých aplikací, mezi jinými při čištění odpadních vod. Využívá se kombinace bakteriálního štěpení a […]

Zařazeno v Věda a výzkum

20/11/12

Bakteriím vyrábějícím ekologický plast nejvíc chutná olej z menzy

Pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, je použitý olej z vysokoškolské menzy oblíbenou pochoutkou. Použitý olej z vysokoškolské menzy se někdy může stát vyhledávanou lahůdkou. Alespoň pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, pro ty je […]

Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum

22/06/12

Transfer znalostí z výzkumu do obsahu výuky středních odborných škol resortního zaměření

Josef Sívek / Agroporadenství

Seminář byl určený učitelům odborných předmětům ze středních odborných škol.

Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum

07/02/12

Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž pro mladé vědecké pracovníky. Vydal:   Přílohy Text vyhlášení na 2012 pro mladé (DOC, 50 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – pro mladé (DOC, 72 KB)

Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2012

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž o nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Vydal: Přílohy Text vyhlášení na 2012 – realizovaný výsledek (DOC, 51 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – realizované výsledky (DOC, 69 KB)

Vyhlášení veřejné soutěže VaVal s počátkem řešení 2012

Vyhlášení dvoustupňové veřejné soutěže VaVaI s počátkem řešení 2012 v rámci programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012–2018 „KUS“. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, […]

Syrovátkové nápoje

Syrovátkové nápoje jsou určeny pro velmi širokou škálu konzumentů – od malých dětí až po seniory. Díky vysokému obsahu proteinů  s vysokou nutriční hodnotou jsou syrovátkové nápoje ideálním  zdrojem energie a živin zejména pro atlety.  Syrovátkové bílkoviny jsou bohatým zdrojem  aminokyselin  s rozvětveným řetězcem (obsah BCAA je cca 26 %) jako izoleucin, leucin a valin. […]

22/11/11

Cenově dostupná technologie CCS

Výzkumný projekt Caesar si klade za cíl výrazněji zredukovat náklady na zachytávání oxidu uhličitého před spalovacím procesem. Zachytávání a ukládání uhlíku (carbon dioxide capture and storage – CCS) bylo v Evropské unii vyhlášeno jako klíčový prvek v boji s klimatickými změnami a ve snižování emisí skleníkových plynů. Hlavní překážkou brzdící široké využití této technologie jsou však její vysoké […]

Zařazeno v Věda a výzkum

20/10/11

Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin

Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil.   Iniciativa […]