Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Věda a výzkum
přenos vědy a výzkumu do praxe
Středočeský kraj se při podpoře podnikání založeném na výzkumu a vývoji chce poučit z dobré praxe úspěšných regionů
25.11.2013 Středočeský hejtman Josef Řihák, jihomoravský hejtman Michal Hašek a náměstek středočeského hejtmana Pavel Jetenský. plná velikost Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák společně s náměstkem pro oblast finanční kontroly Pavlem Jetenským navštívili v pátek 22. listopadu 2013 Jihomoravské inovační centrum (JIC) v Brně. Provázel je hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který středočeského hejtmana a jeho náměstka […]
Zařazeno v Aktuálně, Informace z Krajského úřadu, Věda a výzkum
Membránový bioreaktor pro nazávadnou vodu
V rámci evropského projektu Bionexgen byly vyvinuty membrány, které se příliš nezanášejí a umožňují aplikaci v zařízení na čištění odpadních vod kombinací aplikace bakterií a filtrace. Membránová bioreaktorová (MB) technologie vyla vyvinuta před 45 lety, ale až nyní nastává rozvoj jejích různých aplikací, mezi jinými při čištění odpadních vod. Využívá se kombinace bakteriálního štěpení a […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Bakteriím vyrábějícím ekologický plast nejvíc chutná olej z menzy
Pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, je použitý olej z vysokoškolské menzy oblíbenou pochoutkou. Použitý olej z vysokoškolské menzy se někdy může stát vyhledávanou lahůdkou. Alespoň pro bakterie, které vědci z Centra materiálového výzkumu v Brně využívají pro výrobu ekologické obdoby plastu, pro ty je […]
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum
Transfer znalostí z výzkumu do obsahu výuky středních odborných škol resortního zaměření
Seminář byl určený učitelům odborných předmětům ze středních odborných škol.
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum
Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž pro mladé vědecké pracovníky. Vydal: Přílohy Text vyhlášení na 2012 pro mladé (DOC, 50 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – pro mladé (DOC, 72 KB)
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2012
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd vyhlašuje veřejnou soutěž o nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Vydal: Přílohy Text vyhlášení na 2012 – realizovaný výsledek (DOC, 51 KB) Statut a jednací řád pro ocenění VaV 2012 – realizované výsledky (DOC, 69 KB)
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Vyhlášení veřejné soutěže VaVal s počátkem řešení 2012
Vyhlášení dvoustupňové veřejné soutěže VaVaI s počátkem řešení 2012 v rámci programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012–2018 „KUS“. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů, […]
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Syrovátkové nápoje
Syrovátkové nápoje jsou určeny pro velmi širokou škálu konzumentů – od malých dětí až po seniory. Díky vysokému obsahu proteinů s vysokou nutriční hodnotou jsou syrovátkové nápoje ideálním zdrojem energie a živin zejména pro atlety. Syrovátkové bílkoviny jsou bohatým zdrojem aminokyselin s rozvětveným řetězcem (obsah BCAA je cca 26 %) jako izoleucin, leucin a valin. […]
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Cenově dostupná technologie CCS
Výzkumný projekt Caesar si klade za cíl výrazněji zredukovat náklady na zachytávání oxidu uhličitého před spalovacím procesem. Zachytávání a ukládání uhlíku (carbon dioxide capture and storage – CCS) bylo v Evropské unii vyhlášeno jako klíčový prvek v boji s klimatickými změnami a ve snižování emisí skleníkových plynů. Hlavní překážkou brzdící široké využití této technologie jsou však její vysoké […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin
Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil. Iniciativa […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum