KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Věda a výzkum

přenos vědy a výzkumu do praxe

20/10/11

Výzkumný projekt na využití syrovátky

V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]

12/10/11

Vejce čištěná plazmatem

Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]

Zařazeno v Věda a výzkum

Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce

Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]

Zařazeno v Věda a výzkum

27/09/11

Evropští vědci na mezinárodní konferenci EURAGRI na Ministerstvu zemědělství řeší další směřování zemědělského výzkumu

  Tisková zpráva – Ve dnech 26. a 27. září pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd významnou mezinárodní 25. konferenci EURAGRI: Zemědělství – výzkum a inovace v měnícím se světě. Setkání se účastní například náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, zástupce Agrární komory Zdeněk Pastorek a zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a […]

15/09/11

Krmný šťovík zlepšuje kvalitativní parametry mléka

Ing. Michal Bratršovský / KIS Vysočina

využití energetických plodin v krmivářství
autor: Ing.Petříková, DrSc.

31/08/11

EU zvýšila objem finančních prostředků na výzkum patogenů

Mezinárodní konsorcium Antigone je jedním ze subjektů, které získaly dodatečné finanční prostředky z rámcového programu EU pro výzkum v objemu 12 mil. €. Brusel – Evropská komise chce s ohledem na nedávnou EHEC krizi investovat dalších 12 mil. € do výzkumu původce onemocnění – baktérií E. coli. Dodatečný balík finančních prostředků z rámcového programu EU pro výzkum by měl […]

Zařazeno v Věda a výzkum

30/08/11

Plasty z rostlin

Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Vývoj postupu, jak z rostlinného odpadu vyrobit celulózová nanovlákna, základ nanobioplastů, dokončil letos tým brazilských vědců pod vedením profesora Alcida Lopeze Leaa.

24/08/11

Kvalita ryb v našich tocích 

Ing. Michal Bratršovský / KIS Vysočina

výsledky výzkumného projektu zjišťování kvality rybího masa v našich tocích 

Zařazeno v Věda a výzkum