Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Věda a výzkum
přenos vědy a výzkumu do praxe
Výzkumný projekt na využití syrovátky
V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Věda a výzkum
Vejce čištěná plazmatem
Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Stanovení stafylokoků v krájené syrové šunce
Ověření účinnosti nové identifikační metody na Univerzitě v Lipsku. Nová pilotní studie vědců zabývajících se hygienou potravin, bakteriologií a mykologií na Fakultě veterinárního lékařství na univerzitě v Lipsku (Universität Leipzig) byla zaměřená na vůbec první ověření vhodnosti MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie, za využití MALDI-Biotypers vyrobených společností Bruker Daltonics, ke stanovení potravin spojených s výskytem stafylokoků, v tomto případě […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Evropští vědci na mezinárodní konferenci EURAGRI na Ministerstvu zemědělství řeší další směřování zemědělského výzkumu
Tisková zpráva – Ve dnech 26. a 27. září pořádá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd významnou mezinárodní 25. konferenci EURAGRI: Zemědělství – výzkum a inovace v měnícím se světě. Setkání se účastní například náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, zástupce Agrární komory Zdeněk Pastorek a zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a […]
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Krmný šťovík zlepšuje kvalitativní parametry mléka
využití energetických plodin v krmivářství
autor: Ing.Petříková, DrSc.
Zařazeno v Aktuálně, Věda a výzkum, Živočišná výroba
EU zvýšila objem finančních prostředků na výzkum patogenů
Mezinárodní konsorcium Antigone je jedním ze subjektů, které získaly dodatečné finanční prostředky z rámcového programu EU pro výzkum v objemu 12 mil. €. Brusel – Evropská komise chce s ohledem na nedávnou EHEC krizi investovat dalších 12 mil. € do výzkumu původce onemocnění – baktérií E. coli. Dodatečný balík finančních prostředků z rámcového programu EU pro výzkum by měl […]
Zařazeno v Věda a výzkum
Plasty z rostlin
Vývoj postupu, jak z rostlinného odpadu vyrobit celulózová nanovlákna, základ nanobioplastů, dokončil letos tým brazilských vědců pod vedením profesora Alcida Lopeze Leaa.
Zařazeno v Věda a výzkum, Zemědělský výzkum
Kvalita ryb v našich tocích
výsledky výzkumného projektu zjišťování kvality rybího masa v našich tocích
Zařazeno v Věda a výzkum
Věda a výzkum – AGRONAVIGATOR
Zařazeno v Věda a výzkum
Polní den -LUPOFYT
Zařazeno v Akce a semináře, Rostlinná výroba, Věda a výzkum